De Transitievergoeding
De transitievergoeding bij ontslag : van de ene op de andere dag krijgt u te horen dat er vanuit financieel oogpunt besloten wordt om u te ontslaan of u wordt ontslagen vanwege een andere reden. Ondertussen heeft u een lang dienstverband opgebouwd. Wanneer er geen sprake is van een arbeidsconflict, zullen werkgever en werknemer een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst) met elkaar aangaan. In de vaststellingsovereenkomst worden de rechten en plichten van beide partijen vastgelegd. Ook wordt er een ontslagvergoeding genoemd. Het doel van deze overeenkomst is dat beide partijen met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst beëindigen om een eventuele procedure te voorkomen. Het ontslag met wederzijds goedvinden staat in deze onderhandeling centraal.
De kantonrechtersformule
Met ingang van 1 juli 2015 is de kantonrechtersformule vervangen door de transitievergoeding. Als u na een dienstverband van twee jaar of langer ontslagen wordt dan komt u in aanmerking voor de transitievergoeding. De transitievergoeding is een stuk lager dan de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule. De werknemer kan een hogere ontslagvergoeding eisen. Dit dient per geval bekeken te worden. Als het ontslagdossier niet voldoet aan alle wettelijke vereisten dan is dit al voor u als werknemer een reden om niet akkoord te gaan met een lage ontslagvergoeding. U kunt altijd onderhandelen over uw ontslagvergoeding. Teken niet meteen a.u.b.!
Juridische bijstand
Daar u emotioneel betrokken bent is het verstandig uw vaststellingsovereenkomst altijd na te laten kijken door een jurist. Wanneer u ontslagen word, kan dat namelijk emotioneel veel impact hebben op u. Laat de jurist de ontslagprocedure namens u voeren. De juridische kosten worden in veel gevallen voor een gedeelte of geheel betaald door de werkgever.
Advies
De werkgever heeft altijd haast. Daarentegen heeft u de tijd nodig om over het aanbod van de werkgever na te denken. Dit is uw recht. Ondertussen adviseren wij u om naar uw werk te gaan. Ga niet thuis zitten want dan denkt uw werkgever dat u akkoord gaat met het ontslag en de door hun gestelde ontslagvoorwaarden. Wordt u echter naar huis gestuurd dan heeft u in ieder geval uw goede wil getoond.
Verloopt de onderhandeling naar behoren dan kunnen partijen de vaststellingsovereenkomst tekenen. Overigens heeft de werkgever de plicht u te melden dat u na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst 14 dagen bedenktijd heeft. Houd dit dus goed in de gaten!
No cure no pay
In het geval van No cure no pay worden er afspraken gemaakt met betrekking tot de betaling van de dienstverlener. Er wordt betaald wanneer een succes is behaald.
Wij werken bij ontslagzaken en letselschadezaken op basis van het uurtarief of no cure low pay. Dit betekent dat er een percentage wordt afgesproken op basis van het behaalde resultaat.
Heeft u vragen neem dan contact met ons op
Geachte heer/mevrouw,
Ik heb bijna gewerkt bij hoogheemraadschap delfland. Tijdens mijn opleiding ontslag is gebleken dat ik geen recht heb op transitie vergoeding.
Reden: is overheid..
Klopt dit?
Mvg
R. Gopal
Beste meneer/mevrouw Gopal,
Er zijn wat woorden weggevallen. Indien u gewerkt heeft bij een overheidsinstantie dan geldt normaliter geen aanspraak op transitievergoeding. Echter vanaf 2017 wordt het arbeidsrecht van toepassing verklaard op bijna alle ambtenaren. Ik houd u hiervan op de hoogte.
Even een aanvullende reactie.
Mocht de overheidswerkgever geen ontslagvergoeding aanbieden dan kan de ambtenaar naar de rechter stappen. De rechter oordeelt vervolgens of het ontslagbesluit op juiste gronden is genomen.
Ik ben na ruim 16jaar werken voor dezelfde werkgever in ziektewet beland-geopereerd- niet hersteld na 2 jaar in ww beland…ik heb een slapend dienstverband met m’n werkgever sinds 5 Jan 2017…snij ik mezelf nu in de vingers op deze manier? Gr.Elly
Hi Elly,
Vervelende situatie. Door het in stand houden van het slapend dienstverband, is er door de werkgever geen loon of transitievergoeding verschuldigd.
Vooralsnog gaan de rechters hier nog mee in. Maar het is oneerlijk dat werkgevers bewust de transitievergoeding omzeilen door kosten te besparen.
Er ligt een wetsvoorstel maar het is afhankelijk van de politiek hoe verder te moeten. Zolang de wet er niet is, kan er ook niks concreets gebeuren.
Het wetsvoorstel is controversieel verklaard. Dit gaat nog even duren helaas. Daarnaast zijn er prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad.