Verschil jurist en advocaat

Verschil jurist en advocaat

Jurist en advocaat?

Vaak worden de termen jurist en advocaat door elkaar gehaald. Simpelweg omdat men het verschil tussen beide termen niet kent.

Een jurist heeft met succes een universitaire studie Rechten afgerond. Na de voltooiing van de Rechtenstudie mag men de titel Meester in de Rechten (mr.) of Master of Laws (LL.M) dragen. Een jurist kan zich op diverse rechtsgebieden specialiseren. Vele juristen kunnen werkzaam zijn bij een overheidsinstantie of in het bedrijfsleven.

Een advocaat is altijd een jurist. Een jurist is echter niet altijd een advocaat. Na een rechtenstudie kan een advocaat gaan werken bij een advocatenkantoor maar dat is zijn of haar keuze. Advocaten worden beëdigd door de rechtbank. Zij zijn verplicht zich jaarlijks bij te laten scholen. Tevens zijn zij verplicht lid te zijn van de Orde van Advocaten. Daarnaast dienen zij zich aan strikte gedragsregels te houden. Advocaten mogen cliënten bijstaan in procedures waar procesvertegenwoordiging verplicht is. Hierbij kunt u denken aan strafrecht, faillissementsrecht, erfrecht of hoge geldvorderingen.

Procedures

Voor procedures bij de kantonrechter is een dure advocaat niet verplicht. Met een jurist kunt u eenzelfde procedure ook opstarten bij de kantonrechter. Een jurist is een goedkoper alternatief. Met een jurist kunt u een vast tarief overeenkomen zonder onnodig extra kosten te hoeven maken. Dit is zeer voordelig voor u.

Wanneer is een jurist nodig?

De kantonrechter behandelt procedures over geldbedragen tot € 25.000, alle geschillen met betrekking tot huur en huurincasso (ongeacht het bedrag ), alle arbeidszaken (ongeacht het bedrag) en loonvorderingen en geschillen over consumentenkrediet (leningen tot €40.000). Deze rechtszaken en buitengerechtelijke procedures kunnen wij zelf voor u uitvoeren. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Een procedure kan ook voorkomen worden indien de tegenpartij bereid is u tegemoet te komen in uw eis. Ook hiermee kunnen wij u van dienst zijn. Wij doen ons best om een eventuele procedure te voorkomen.

 

 

4 comments to “Verschil jurist en advocaat”
  1. Goed om te weten dat er een verschil zit tussen de termen jurist en advocaat. Ook wist ik niet dat een jurist in bepaalde zaken een goede financiële optie kan zijn. Ik ga het artikel ook even doorsturen naar iemand die er waarschijnlijk wat aan kan hebben, bedankt!

  2. Beste Marie,

    Veel mensen weten dit niet en denken automatisch aan een advocaat terwijl juristen bepaalde kwesties ook kunnen oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.